Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Οι σπουδές βρεφονηπιοκόμων την επόμενη μέρα - Πώς θα επηρεαστούν από την υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Σχετική εικόναΣτο σ/ν για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, ανάμεσα σε άλλα θέματα ρυθμίζεται και η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της Βαρκελώνης (2002) όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε για ένταξη στην Προσχολική Εκπαίδευση όλων των παιδιών ηλικίας 4 έως την είσοδο στο Δημοτικό Σχολείο. 

Μάλιστα, ένα από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας (από τις συνεδριάσεις της ΕΜΥ της Βουλής)

- Η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση όχι μόνο δεν θα αναστατώσει τις οικογένειες αλλά αντίθετα θα ανακουφίσει οικονομικά τους γονείς γιατί η εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους προέλευση. 

- Επίσης, θα διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες παιδιών μικρότερης ηλικίας (2,5 - 4 ετών), γιατί θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς.

- Σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η δυναμικότητα των Παιδικών Σταθμών και κατ’ επέκταση οι θέσεις εργασίας των βρεφονηπιοκόμων γιατί οι θέσεις των παιδιών ηλικίας 4 ετών θα καλυφθούν από παιδιά μικρότερης ηλικίας (2.5 - 4 ετών) που οι γονείς έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα εξεύρεσης λύσης για την φύλαξη και φροντίδα των μικρότερων παιδιών τους, τις ώρες που εργάζονται. Όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.

- Θα δοθεί επιτέλους προτεραιότητα εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς για τα μικρότερα παιδιά 2 έως 4 ετών.

- Θα υπάρξει ο ανάλογος συντονισμός και από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της Δημοτικής Αρχής που είναι αρμόδια για το κτιριακό όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

- Με την υποχρεωτικότητα της φοίτησης των 4 χρόνων δημιουργούνται ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ετών, εξασφαλίζεται η έγκαιρη διερεύνηση των μαθησιακών δυσκολιών σε δημόσιο κρατικό φορέα (ΚΕΔΔΥ) και επιτυγχάνεται η υποστήριξη τους σε τμήματα ένταξης που έχουν μόνο τα Δημόσια Νηπιαγωγεία ή η υποστήριξη τους με παράλληλη στήριξη.

- Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε Παιδικούς Σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους.

Δείτε επίσης:





Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου