Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΑΛ - Γενικές πληροφορίες - Ποσοστό θέσεων σε ΤΕΙ - Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και Σχολή Πυροσβεστών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΠΑΛ - Γενικές πληροφορίες - Ποσοστό θέσεων σε ΤΕΙ - Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και Σχολή ΠυροσβεστώνΤο Επαγγελματικό Λύκειο χορηγεί εκτός από το πτυχίο ειδικότητας και απολυτήριο ισότιμο με το Γενικό απολυτήριο Λυκείου και δίνει δυνατότητα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ένταξη σε κάθε επάγγελμα και η ενδεχόμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου προβλέπεται, ορίζεται από τα παραγωγικά υπουργεία σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς

Η πρακτική άσκηση γίνεται μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ.

Γι΄ αυτό, έχει θεσμοθετηθεί το μεταλυκειακό έτος μαθητείας που ήδη υλοποιείται σε περιορισμένη κλίμακα.

Οι φοιτώντες στο μεταλυκειακό έτος μαθητείας υπάγονται ασφαλιστικά στο ΙΚΑ για το διάστημα της μαθητείας, στον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος και στον κλάδο παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους θα είναι συντάξιµος. Η αμοιβή για το διάστημα της μαθητείας είναι ίση με το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Οι εξετάσεις πιστοποίησης αφορούν μόνο αυτό το πρόσθετο προαιρετικό έτος μαθητείας και πραγματοποιούνται για να πιστοποιηθούν οι γνώσεις που έλαβε ο απόφοιτος του ΕΠΑΛ κατά τη διάρκεια της μαθητείας.

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει στα ΕΠΑΛ το τελευταίο διάστημα

- Επαναλειτούργησαν στα ΕΠΑΛ από το τρέχον σχολικό έτος οι 15 κατηργημένες ειδικότητες των μαθητών/-τριών (στους τομείς υγείας-πρόνοιας, αισθητικής-κομμωτικής και εφαρμοσμένων τεχνών) από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ με το ν. 4186/13. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξηθεί το μαθητικό δυναμικό της Β΄ τάξης των ΕΠΑΛ (ημερήσιων και εσπερινών) στη σχολική χρονιά από 32.067 το σχολικό έτος 2014-2015 σε 40.019 το σχολικό έτος 2015-2016 (αύξηση 25 %).

- Καταργήθηκε και στα ΕΠΑΛ η τράπεζα θεμάτων.

- Για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2015-16 οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, που διοργανώνονταν για τα ΓΕΛ, διοργανώθηκαν και για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

- Ρυθμίστηκε και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ η κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής για συμμετοχή στις εξετάσεις σε απομακρυσμένα εξεταστικά κέντρα.

- Δημοσιεύτηκε Υπουργική Απόφαση με τα επαγγελματικά δικαιώματα 30 ειδικοτήτων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ του ν. 3475/06 που εκκρεμούσε για χρόνια.

Όσον αφορά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσμοθετήθηκαν δύο σημαντικές νέες δυνατότητες για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ:

- Διευρύνθηκε η δυνατότητα της πρόσβασης στα ΤΕΙ μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων για τους απόφοιτους ΕΠΑΛ, αφού θα διαγωνίζονται για ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ, που προβλέπεται να είναι, κατά προσέγγιση, ανάλογο του ποσοστού των υποψηφίων που αποφοίτησαν από τα ΕΠΑΛ σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων για τα ΤΕΙ αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Αποκαθίσταται, επίσης, η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ μέσω των ειδικών εξετάσεων στη σχολή Πυροσβεστικής.

- Δίνεται η δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται και σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, θα μπορούν με τις ίδιες εξετάσεις να εισάγονται με τη βαθμολογία τους σε σχολές των Πανεπιστημίων αντίστοιχες των τομέων που σπούδασαν στα ΕΠΑΛ και για ειδικό ποσοστό θέσεων επιπλέον 1%.




Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Γεια σας. Είμαι απόφοιτος ΕΠΑΛ και έδωσα παννελήνιες εξετάσεις το 2016. Η ειδικότητά μου ήταν πληροφορική και έτσι πέρασα στην αντίστοιχη σχολή. Μπορούσα να δώσω μόνο με το νέο σύστημα αφού οι γεννηθέντες το 98 μπορούσαν αναγκαστικά μόνο με τα 4 μαθήματα να δώσουν. Η ερώτησή μου είναι,γίνεται εγώ ένας απόφοιτος ΕΠΑΛ να δώσω πανελλήνιες ξανά αλλά με τα μαθήματα του γενικού? Θα ήθελα να περάσω σε μια σχολή την οποία δεν μπορώ μέσω του ΕΠΑΛ & της ειδικότητάς μου. Ή δεν γίνεται καθόλου και ακόμα και να ξαναδώσω αναγκαστικά οι μόνες επιλογές που θα έχω είναι ο,τι συνδέεται με πληροφορική; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή