Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο υπουργός Παιδείας για τη συνεργασία και τις συνενώσεις Ιδρυμάτων

19 10 17gavr morf1Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις διεργασίες που συντελούνται μεταξύ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ λέγοντας:

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Η λογική της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μέσα στον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Εκπαίδευσης. 

Αυτό που γίνεται σήμερα και το οποίο ελπίζω να χειροκροτήσει κάθε πτέρυγα, είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχουν κοινές επιτροπές πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι οποίες συζητούν θεσμικά πια την προοπτική συνεργασίας και συνενώσεων των ιδρυμάτων. 

Δεν υπάρχει θέμα να κλείσει το ένα, να ανοίξει το άλλο κλπ., αλλά να αξιοποιήσουμε ό,τι είναι δυνατό για την αναβάθμιση των ιδρυμάτων, μέσα από απολύτως συναινετικές διαδικασίες, για το καλό και των φοιτητών μας και των τοπικών κοινωνιών και των ιδρυμάτων μας. 

Θα πρέπει να ενισχυθεί η κουλτούρα συνεννόησης, που γίνεται για πρώτη φορά. Θα δούμε ποιες προτάσεις θα προκύψουν, θα δούμε ποιες δυνατότητες έχει η κοινωνία, αλλά τουλάχιστον να ακούσουμε τα ιδρύματα αυτά, όπως έχει γίνει με τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπως έχει γίνει ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως έχει γίνει ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, όπως έχει γίνει στην Κρήτη, όπου τα τέσσερα ιδρύματα συνδιοργανώνουν ημερίδα, το Νοέμβριο, για τα διετή προγράμματα σπουδών που θα ιδρυθούν. 

Και βεβαίως, υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα της ίδρυσης του πανεπιστημίου Δ. Αττικής, με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών. 

Αποκλειστικό ρόλο στην ίδρυση και συγχώνευση των ιδρυμάτων διαδραματίζουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Θα δούμε ποιες είναι οι δυσκολίες, θα δούμε ποια ιδρύματα και ποια τμήματα θέλουν την έξτρα βοήθεια, για να έρθουν στο επίπεδο που πρέπει. 

Αυτό όμως που λέμε, είναι ότι ένα απίστευτο πολιτικό παιχνίδι παίχτηκε σε βάρος των ΤΕΙ και των τοπικών κοινωνιών, που πολλές τοπικές κοινωνίες είδαν την δημιουργία τμημάτων αποκλειστικά με την έννοια της οικονομικής αξιοποίησης, αυτό θα τελειώσει. 

Οι ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να είναι δέσμιες άλλων κανόνων πέραν των ακαδημαϊκών, και αυτό θα το προχωρήσουμε. Θα κάνουμε μια πρόταση και προς τα άλλα κόμματα και θα περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να πάρουμε αποφάσεις με τα κριτήρια που είπα».



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


2 σχόλια:

  1. Για τα ιδρυματα αυτα ποτε θα ερθει το σχετικο νομοσχεδιο στη βουλη και ποτε θα ξεκινησουν τη λειτουργεια τους ως ενοποιημενα π.χ. το ΤΕΙ Αθηνας και το ΤΕΙ Πειραια το οποιο θα γινει Πανεπιστημιο Δ.Αττικης ποτε θα αρχισει επισημα τη λειτουργια του ως Πανεπιστημιο Δ.Αττικης απο φετος το Νοεμβρη που θα ψηφιστει στη βουλη η του χρονου το Σεπτεμβρη;Το λογικο και σωστο θα ηταν απο του χρονου το Σεπτεμβρη και με καινουργιο προγραμμα σπουδων για καθε τμημα που θα αρχιζε για τους πρωτοετεις φοιτητες απο του χρονου.Αλλα εδω ειναι Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστα τα λες ακομα πρεπει να υπαρξει μεριμνα και για φοιτητες μεγαλυτερων εξαμηνων οι οποιοι χρωστουν μαθηματα θεωρητικα η εργαστηριακα στα πρωτα εξαμηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή