Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Οι υποψήφιοι πρέπει να σκέφτονται πλέον τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι υποψήφιοι πρέπει να σκέφτονται πλέον το Μηχανογραφικό ΔελτίοΕν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 (δείτε εδώ) και καθώς οι ενδοσχολικές εξετάσεις οδεύουν προς τη λήξη τους, οι υποψήφιοι θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ. Δ.), διαδικασία που είναι καθοριστική για τη συνέχιση των σπουδών τους και την επαγγελματική τους πορεία. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει ακόμα ηλεκτρονικά στην εφαρμογή του ΥΠΠΕΘ καθώς εκκρεμεί η διαδικασία απόκτησης των κωδικών πρόσβασης από τους υποψήφιους και στη συνέχεια το άνοιγμα της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Τονίζεται ότι η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου αποτελεί το τελικό και το πιο σημαντικό βήμα που κάνουν οι υποψήφιοι για μια επιτυχημένη εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Με βάση ποια κριτήρια πρέπει να γίνει η συμπλήρωση του Μ. Δ.

Η επιλογή των τμημάτων που ενδιαφέρουν κάθε υποψήφιο θα πρέπει να γίνεται με βάση τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες του. Επίσης, είναι σημαντικό ο υποψήφιος να γνωρίζει με ακρίβεια το αντικείμενο σπουδών κάθε τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα του κάθε τμήματος καθώς και τις επαγγελματικές διεξόδους του τμήματος σε σχέση με τα ενδιαφέροντά του.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν υποψήφιοι στη συμπλήρωση του Μ. Δ.

Πολλές φορές τυγχάνει υποψήφιοι να έχουν εισαχθεί σε τμήματα που βρίσκονται μεταξύ των πρώτων επιλογών τους στο Μ.Δ. και αργότερα να μην ευχαριστημένοι από τις σπουδές τους. Οι κυριότεροι λόγοι που ένας υποψήφιος δεν κάνει καλές επιλογές στο Μ.Δ. είναι:
- ο επηρεασμός από τη φήμη του τμήματος που δε σημαίνει απαραίτητα ότι ταιριάζει το αντικείμενο σπουδών του με τις επιθυμίες του υποψήφιου. 
- η βάση του τμήματος οδηγεί σε σκέψεις τον υποψήφιο ότι όσα πιο μόρια απαιτούνται για μια σχολή τόσο καλύτερη θα είναι και στο αντικείμενο των σπουδών και στην επαγγελματική αποκατάσταση.  
- η πόλη που εδρεύει το τμήμα που συχνά αυτό συνεπάγεται οικογενειακούς, οικονομικούς ή προσωπικούς λόγους.
- η συμπλήρωση δεν ανταποκρίνεται στις δικές του απαιτήσεις αλλά στην επιθυμία άλλων (γονείς, καθηγητές κ.ά).

Συμπλήρωση Μ. Δ. και μετεγγραφές φοιτητών

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων στο Μ.Δ. είναι οι μετεγγραφές φοιτητών. Σημειώνεται ότι για να πάρει κάποιος μετεγγραφή πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα στην πόλη που επιθυμεί και επομένως όσοι ενδιαφέρονται να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα τους θα πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις Υπουργικές Αποφάσεις με τις αντιστοιχίες των τμημάτων.

Πάντως, το πλαίσιο των μετεγγραφών φοιτητών για το 2016 δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό καθώς έχει γνωστοποιηθεί από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και οι οποίες αναμένονται μετά τη λήξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016.

Δείτε εδώ τα Μηχανογραφικά Δελτία 2016.

Δείτε εδώ τις Αντιστοιχίες των τμημάτων ΑΕΙ.

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου