Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Τροπολογία στη Βουλή για την Επαγγελματική Εκπαίδευση - Δυνατότητα πρόσβασης υποψηφίων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια και Πυροσβεστική

05 05 16tropologia gefiraΤροπολογία - γέφυρα για τη μετάβαση σε ένα αναβαθμισμένο Επαγγελματικό Λύκειο κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Με την τροπολογία αυτή τίθενται σε εφαρμογή προτάσεις της υποεπιτροπής του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς ορίζεται ότι η Α' τάξη έχει ενιαίο πρόγραμμα και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα προσανατολισμού και μαθήματα επιλογής. Η Β' τάξη διαχωρίζεται σε τομείς σπουδών και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνολογικά - επαγγελματικά μαθήματα του τομέα (θεωρητικά και εργαστηριακά). Η Γ' τάξη διαχωρίζεται σε ειδικότητες και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικότητας (θεωρητικά και εργαστηριακά). Οι συνολικές ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων για όλες τις τάξεις των ΕΠΑΛ είναι 35.

Εκτενής αναφορά στις προτάσεις της αρμόδιας υποεπιτροπής γίνεται και στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τις ρυθμίσεις για τα ΕΠΑΛ.

Δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια και Πυροσβεστική

Σημαντική είναι και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Πυροσβεστικής, και σε ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα, σε τμήματα των Πανεπιστημίων που είναι αντίστοιχα με τους τομείς που αποφοιτούν οι μαθητές από το σχολικό έτος 2016-2017.

Άλλα σημαντικά σημεία:

- Καταργούνται οι ΣΕΚ ή μετατρέπονται σε ΔΙΕΚ.

- Παρατείνεται για μια πενταετία η λειτουργία των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ μέχρι τη συνολική αξιολόγηση του συστήματος της ΕΕΚ.

- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην οργάνωση, στη λειτουργία και στα θέματα διοικητικής διαχείρισης του θεσμού του «Μεταλυκειακού έτους - Τάξη Μαθητείας».

- Ρυθμίζεται το ζήτημα της ασφάλισης των μαθητών για το διάστημα της μαθητείας.

- Θεσμοθετούνται διατάξεις που ρυθμίζουν εκκρεμή υπηρεσιακά θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση και την τροπολογία.



Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου