Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η βάση του 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ - Τι δήλωσαν Φίλης και Αναγνωστοπούλου - Σχόλια από το panelladikes24

Αποτέλεσμα εικόνας για Η βάση του 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ - Τι δήλωσαν Φίλης και Αναγνωστοπούλου - Σχόλια από το panelladikes24Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η δήλωση της Αναπλ. υπουργού Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου περί επαναφοράς της βάσης του 10 ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το συγκεκριμένο θέμα πήρε θέση και ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις.

Υπέρ της επαναφοράς της βάσης του 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τάσσεται η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Θα ήθελα να μπει η βάση του 10. Δεν έχω ακούσει να συζητείται, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι, "ναι" θα έπρεπε να μπει η βάση του 10 για τις εξετάσεις. Καλό είναι οι μαθητές που έρχονται στο Πανεπιστήμιο να έχουν τουλάχιστον κάποιες βάσεις, και για τα ΤΕΙ. Ήμουν από αυτούς που δεν είχαν αντιδράσει (επί Γιαννάκου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) και είχα συμφωνήσει» είπε στον Βήμα 99,5. 

Θέμα δημοσίου διαλόγου, αλλά δεν αφορά το άμεσο μέλλον, η επαναφορά της βάσης του 10, σύμφωνα με τον Ν. Φίλη.

«Οι εξετάσεις θα γίνουν με τον τρόπο που γνωρίζουν όλοι. Αν προκύψει θέμα συνολικής αλλαγής του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα ειναι αντικείμενο ενός δημοσίου διαλόγου, χωρίς βιασύνες», εξήγησε ο κ. Φίλης. 

Σχόλια panelladikes24 

- Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει κάτι τέτοιο φέτος. 

- Το συγκεκριμένο μέτρο δεν μπορεί να αποτελέσει ικανό κριτήριο συγκεκριμένων γνώσεων από τους υποψήφιους καθώς πολύ εύκολα μπορεί να επηρεαστεί από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.

- Ως μέτρο θα ήταν επιθυμητό από το ΥΠΠΕΘ σε περίπτωση πχ. που θέλει να ελέγχει τους εισακτέους στα ΑΕΙ αναίμακτα χωρίς να παίρνει αποφάσεις που θα επέφεραν αντιδράσεις.

- Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή της επαναφοράς της βάσης του 10, το ΥΠΠΕΘ θα πρέπει να έχει κατά νου τι θα γίνεται σε περιπτώσεις όπου τμήματα κυρίως επαρχιακά θα έχουν πολύ μικρό αριθμό εισακτέων ή καθόλου.

- Αν γινόταν κάτι τέτοιο μήπως μία τράπεζα θεμάτων θα λειτουργούσε θετικά;

- Πάντως, ένα τέτοιο σενάριο έχει στόχο προφανώς να δυσκολέψει την εισαγωγή στα ΑΕΙ ώστε αυτά να αποκτήσουν φοιτητές με περισσότερες γνώσεις αλλά θα δημιουργηθούν και κοινωνικά προβλήματα στη λογική ότι η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να στρέψει τους νέους στην απόκτηση τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Αυτά λοιπόν θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος στη συζήτηση του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία ώστε καταλήγοντας στο τι θέλουμε ως κοινωνία (πολιτεία, ιδρύματα, πολίτες) στη συνέχεια να καθορίσουμε τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ που αποτελεί μια διαδικασία εντελώς διαδικαστική και δεν θα πρέπει να θεωρείται μεταρρύθμιση όταν αλλάζει.

panelladikes24 - panelladikes24 στο facebook


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου