Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Όταν η οργάνωση του ΥΠΠΕΘ προκαλεί προβλήματα - Αυτή τη φορά θύματα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για αοθ αοδε επαλ πανελλαδικεσ 2016
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η εξεταστέα ύλη για μαθήματα που θα εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Ως προς τη χρονική στιγμή, το ΥΠΠΕΘ δεν εξέπληξε αρνητικά όπως θα πίστευαν πολλοί, αφού κάθε χρόνο η εξεταστέα ύλη για τους συγκεκριμένους υποψήφιους καθυστερεί αλλά τουλάχιστον ήταν σε γενικές γραμμές ίδια με τις προηγούμενες χρονιές.

Φέτος, παρότι εφαρμόζεται για πρώτη χρονιά το νέο ΕΠΑΛ με τις νέες ειδικότητες, τα εξεταζόμενα μαθήματα στην πλειοψηφία τους παραμένουν τα ίδια (πριν δύο εβδομάδες ανακοινώθηκαν!!!), η εξεταστέα ύλη όμως αλλάζει αφού σε μερικές περιπτώσεις αυξάνεται και σε άλλες αλλάζει ολοκληρωτικά.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας των ΕΠΑΛ που παραμένουν τα ίδια μαθήματα ειδικότητας προς εξέταση, το ΑΟΘ και το ΑΟΔΕ. 

Τι πρόβλημα όμως υπάρχεi;

Για το ΑΟΘ
Παραμένει το ίδιο σχολικό βιβλίο που είναι κοινό με το Γενικό Λύκειο αλλά η εξεταστέα ύλη αλλάζει πλήρως αφού πλέον οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στην ίδια ύλη με τους υποψήφιους ΓΕΛ και όχι με τους αντίστοιχους των ΕΠΑΛ προηγούμενων ετών και η οποία θεωρείται πιο ευρεία και πιο απαιτητική.

Για το ΑΟΔΕ
Αλλάζει το σχολικό βιβλίο καθώς φέτος θα χρησιμοποιείται το βιβλίο που μέχρι πέρσι εξετάζονταν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και μάλιστα με περισσότερη ύλη.

Ερωτήματα που γεννώνται

- Με ποια λογική και ενώ έχει ξεκινήσει η χρονιά το ΥΠΠΕΘ αλλάζει την εξεταστέα ύλη δημιουργώντας αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς και υποψήφιους.

- Γιατί τόσο βιασύνη στην αλλαγή της ύλης που επιφέρει αναστάτωση αφού δεν υπάρχει καμία συσχέτιση υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τη διεκδίκηση των σχολών. Αν θεωρείται επιβεβλημένη η αλλαγή, τουλάχιστον για φέτος να υπήρχε μια μεταβατική περίοδος με την παλιά ύλη και την επόμενη χρονιά να γίνονταν οι όποιες αλλαγές με έγκαιρη όμως ενημέρωση.

- Όσοι υποψήφιοι είχαν ξεκινήσει προετοιμασία είναι σίγουρο ότι αδικούνται. Ποια είναι η ψυχολογία αυτών των υποψηφίων όταν με ευθύνη του ΥΠΠΕΘ ανακοινώνονται οι αλλαγές σε χρόνο καθυστερημένο χάνοντας σημαντικό μέρος της προετοιμασίας τους.

Τέλος, ένα θέμα που υπάρχει για όλους τους υποψήφιους είναι η αλλαγή του βιβλίου των Μαθηματικών και προφανώς και της ύλης ενώ σε σχολεία έχουν μοιραστεί σε κάποιους το παλιό βιβλίο και σε άλλους το νέο που είναι το ''Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής '' του ΓΕΛ.

Το panelladikes24 θεωρεί ότι για λόγους σοβαρότητας των εξετάσεων το ΥΠΠΕΘ θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στο θεσμό και στους υποψήφιους.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της ανάρτησης και στο χώρο των σχολίων μπορείτε να διατυπώνετε την άποψή σας.

Δείτε επίσης: Διδακτέα - εξεταστέα ύλη Πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑΛ 2015-16

panelladikes24


Για την μερική ή ολική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο του panelladikes24.


1 σχόλιο:

  1. Η ύλη δημοσιευτηκε 2/10/2015 δηλαδή 4 ημερες πριν.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, κανενας δεν εχει παραπονεθει.
    ΤΩΡΑ(εάν οχι χθες) η υλη αυτη πρεπει να ισχυσει για τη σχολικη χρονια 2016-2017.
    Επισης, το βιβλιο του κυρίου Μπουραντά για το οποίο ο ιδιος ειχε ζητησει δημοσια συγνώμη, αντι να το αποσύρουν το πετανε στο ΕΠΑΛ.
    ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
    Κριμα αυτη που φωναζαν και φωναζουν για ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να μην εχουν καμια ευαισθησια για τα αυτονόητα.
    Ολγα Μόφορη του Μιχαήλ και της Μπήλιως

    ΑπάντησηΔιαγραφή