Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Tάσος Κουράκης: Ανασυγκρότηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης

Τι ανέφερε για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα είπε στην ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης,  στο πλαίσιο των κυβερνητικών δηλώσεων της κυβέρνησης, για να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια στις οποίες είχε κάνει λόγο ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μπαλτάς.




Τι είπε ο αν. υπουργός Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις - Δείτε αποσπάσματα

- Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 και 2017 θα γίνουν σύμφωνα με το νόμο για το Νέο Λύκειο

Ιδιαίτερα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, όπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, καθώς και για τις επόμενες δύο σχολικές χρονιές θα μεριμνήσουμε, ώστε να μην διαταραχθούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες, αλλά και να ρυθμιστούν κάποια επείγοντα ζητήματα που τις διευκολύνουν.

- Δεν αλλάζει κάτι στη διαδικασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015

Έτσι, λοιπόν, πρώτον, για το σχολικό τρέχον έτος οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.

- Περισσότερα πεδία για τους φετινούς μαθητές της Β΄ Λυκείου

Δεύτερον, για τη Γ΄ Λυκείου του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Β΄ Λυκείου, μελετάμε τη δυνατότητα επικοινωνίας -και θα ανακοινωθεί σύντομα- των επιστημονικών πεδίων εξειδίκευσης, ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να επιλέξουν περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία.

- Οι βαθμοί προαγωγής της Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν θα προσμετρούνται

Οι βαθμοί προαγωγής της Α΄ και Β΄ Λυκείου και ο βαθμός απόλυσης της Γ΄ Λυκείου δεν θα προσμετρούνται στο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επαναφέρουμε το γενικό μέσο όρο 9,5 για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη.

- Καταργείται η Τράπεζα θεμάτων

Καταργούμε τις πανελλαδικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄ Λυκείου από το τρέχον σχολικό έτος, καθώς καταργούμε και την υποχρεωτική επιλογή του 50% των θεμάτων των εξετάσεων του Λυκείου από την Τράπεζα των Θεμάτων. Όπως είπαμε, η Τράπεζα θα παραμείνει ως συμβουλευτικό προαιρετικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

- Αποσύνδεση των προαγωγικών και απολυτηρίων από την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Έτσι, δρομολογούμε την αποσύνδεση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τέλος, ανοίγουμε το διάλογο με την κοινωνία για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, το οποίο προφανώς θα χρειαστεί αρκετά χρόνια στην προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου