Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Δεν θα αλλάξει φέτος κάτι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις - Τι θα γίνει όμως με τις μετεγγραφές φοιτητών;

Και ενώ η προετοιμασία των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζει να κορυφώνεται και μετά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους φετινούς υποψήφιους, πολλοί μαθητές και απόφοιτοι (αλλά και φοιτητές) θέλουν να μάθουν τι θα ισχύσει σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών.

Πέρυσι, για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 είχαν ψηφιστεί δύο νόμοι που έδιναν τη δυνατότητα για μεταφορά της θέσης επιτυχίας όσων συμμετείχαν στις εξετάσεις και όχι για την ειδική κατηγορία του 10%.

Ο πρώτος νόμος αφορούσε τους φοιτητές των ειδικών κατηγορών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αδέρφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις κτλ.) και τους έδινε τη δυνατότητα ελεύθερης μετεγγραφής στην πόλη που δήλωναν ενώ ο δεύτερος έδινε τη δυνατότητα σε όσους είχαν κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο των 9000 ευρώ να διεκδικήσουν τη μετεγγραφή στην πόλη που επιθυμούσαν για το 10% των θέσεων εισαγωγής σε κάθε τμήμα.

Φέτος, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε αναφέρει ότι θα σχεδιαστεί εκ νέου η διαδικασία για τις μετεγγραφές φοιτητών λόγω της μεγάλης πληθώρας δικαιούχων που επιβάρυνε πολλά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Ωστόσο, μετά τις εκλογές, ο αναπληρωτής Παιδείας κ. Κουράκης ανέφερε ότι οι μετεγγραφές φοιτητών σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουράκης, στην ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, δεν έκανε κάποια αναφορά στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών.

Βασικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν:
- Ποια θα είναι τα κριτήρια για τις Μετεγγραφές Φοιτητών έτους 2015; (Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με τα ΑΕΙ). 
- Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για τους περυσινούς επιτυχόντες με το 10% που είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία μετεγγραφών; (Ο κ. Κουράκης είχε ασχοληθεί με το θέμα την εποχή που το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση).
- Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για φοιτητές μεγαλύτερων ετών; (Πολλοί φοιτητές αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από την οικογενειακή εστία λόγω προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους).




6 σχόλια:

  1. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ,ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΣΤΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΕΙ) ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΘΗΒΑ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ 10 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕ-ΕΛΑ + 1 ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ ΝΕΡΟ! ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΟΒΑΡΟ ΦΟΙΤΗΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ ! ΤΟ 70% ΤΟΥ ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΤΕΛ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΕΛ !!! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΨΑΧΝΑ) !!!!!! ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ, ΘΑ ΜΠΟΣΟΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ !!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕ ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ.ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΜΑΙ 26 ΧΡΟΝΩΝ ΜΗΤΕΡΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΓΓΑΜΗ Κ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΕΡΑΣΑ ΤΟ 2012 ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ) ΜΕΝΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Κ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Κ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ(ΣΗΜ.ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΕΜΑΙΛ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΗ,ΠΑΛΕΥΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ)ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Κ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟ ΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Η ΜΟΝΗ.ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ.ΕΔΩ ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ Κ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ Κ ΔΕΝ ΜΕ ΕΙΡΩΝΕΥΤΗΚΑΝ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΡΦΩΝΟΜΑΙ ΟΣΟ ΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ Κ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ?ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ Κ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ?ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΤΕ ΤΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ?ΤΙ ΑΞΙΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ?Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΗΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΟΠΩΣ Κ ΕΓΩ Κ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΣ Κ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΧΩ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ 2 ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΥΜΑ ΑΠΟΦΟΙΤΑ ΤΟ 2012 ΤΑ 2 ΕΙΝΑΙ ΑΘΗΝΑ Κ Ο ΕΝΑΣ ΔΙΔΥΜΟΣ ΜΕ ΤΟ 10% ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ Κ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΕΝΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΛΥΣΤΕ Κ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυριε Υπερουργε
    ΟΙ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΟ...
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
    ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ (Π.Χ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ -ΦΟΒΟΣ-ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ) ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ + ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙς ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΣ.ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ , ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΔΕ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΑΠΛΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ , ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΤΕΡΕΡΟ ΜΠΟΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΓΙ'ΑΥΤΟΥς ΤΟΥς ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ
    .ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ Ή ΔΕ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
    Ετσι και στα μεγαλα αστικα κεντρα δε θα γινεται χαμος αλλα και στις επαρχιες θα συνεχισουν να υπαρχουν φοιτητες χωρις να τους επηρεαζει αρνητικα στον οικονομικο τομεα!
    Ειναι ενα πολυ σημαντικο θεμα που απασχολει πολλα παιδια και πολλους γονεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή