Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Μετεγγραφές φοιτητών - Ανησυχία για την εφαρμογή του νόμου

Πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 53 του νόμου 4264/2014 (ΦΕΚ Α΄ 118/2014) και επιπλέον με την τροπολογία που ψηφίστηκε τη Δευτέρα από τη Βουλή, δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν και επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 με κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους (δείτε εδώ).

Στο συγκεκριμένο νόμο (ν. 4264/2014) ορίζονται οι δικαιούχοι που μπορούν να μεταφέρουν τη θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε Τ.Ε.Ι.. Επίσης, επισημαίνεται ότι η μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής ενώ η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τι σημαίνει αυτό;
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους στο τμήμα υποδοχής και η απόφαση σχετικά με την έγκριση της μετεγγραφής γίνεται από το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κατά την προηγούμενη διαδικασία οι αιτήσεις γίνονταν απευθείας στο υπουργείο Παιδείας και τα τμήματα δεν είχαν λόγο στη συγκεκριμένη απόφαση. Τώρα γεννώνται κάποια ερωτήματα (αν ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις ακόμα και είναι πολλές ή αν έχει δικαίωμα κάποιο τμήμα να μην εγκρίνει μία αίτηση) στα οποία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει μεν απαντήσει (π.χ. σε συνεντεύξεις) αλλά δεν έχει ανακοινωθεί σε κάποια εγκύκλιο ή σε κάποια υπουργική απόφαση.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από συνέντευξη του υφυπουργού Παιδείας κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου στην εκπομπή του Star Live U: ΄΄Ο νόμος που ψηφίστηκε το Μάιο ισχύει και λέει ότι οι παιδιά τρίτεκνων οικογενειών και κάποιες ειδικές κατηγορίες, περνάνε αυτόματα. Αυτά ισχύουν και δεν μεταβάλλονται΄΄.

Θα ήταν επιθυμητό το υπουργείο Παιδείας να κάνει μια διευκρίνηση σχετικά με το θέμα καθώς τη Δευτέρα 14/7 λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων αν και πολλοί υποψήφιοι έχουν ήδη προβεί σε οριστικοποίηση με γνώμονα ότι θα ισχύσουν οι ελεύθερες μετεγγραφές.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι στην τροπολογία για τα εισοδηματικά κριτήρια στις μετεγγραφές των επιτυχόντων του 2014 τονίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων των συγκεκριμένων δικαιούχων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου