Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ - Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Το τμήμα που λειτουργεί στο ΤΕΙ Καβάλας περιλαμβάνει δύο (2) εισαγωγικές κατευθύνσεις:

- την κατεύθυνση Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και 

- την κατεύθυνση Μηχανολόγων Μηχανικών.

Οι εισαγωγικές αυτές κατευθύνσεις είναι απόρροια των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας από το καλοκαίρι 2013 με την παράλληλη λειτουργία του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου με το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ. Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος υπάρχουν κοινά μαθήματα και μαθήματα των δύο (2) κατευθύνσεων.

Κατευθύνσεις
Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του τμήματος Αχιλλέας Χριστοφορίδης, επειδή οι κατευθύνσεις επιλέγονται από τους ίδιους τους υποψηφίους πριν από την εγγραφή τους στο τμήμα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους στη συμπλήρωση της δήλωσης επιλογής (κάθε κατεύθυνση έχει τον δικό της Κωδικό Σχολής).

Το (αργό) πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κύρια αντικείμενα σπουδών της μιας κατεύθυνσης, συχνά αναφερόμενα με την κοινή ονομασία υδρογονάνθρακες, είναι δημιουργήματα της φύσης μετά από διαδικασίες πολλών χιλιάδων ετών. Βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο υπέδαφος σε χώρους δύσκολα ανιχνεύσιμους και προσπελάσιμους. Η εύρεση κατά συνέπεια και η εξόρυξή τους αποτελούν τα πρώτα στάδια της «πορείας» των πολύτιμων αυτών μειγμάτων. Έπεται η μεταφορά και επεξεργασία τους, για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σε πολλές πτυχές της ζωής μας.

Στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών, οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση η οποία είναι αμειβόμενη (αμείβεται με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη).

Οι περίοδοι πρακτικής άσκησης είναι δύο (2). Η πρώτη αρχίζει την 1η Απριλίου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και λήγει στις 31 Μαρτίου.

Για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα ο φοιτητής πρέπει:
- Να βρίσκεται τουλάχιστον στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών του.
- Να έχει περάσει τα 10 από τα 14 μαθήματα Ειδικότητας και τα 2/3 του συνόλου των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του.

Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων
Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών για εξειδικευμένες εργασίες γεωτρήσεων και απασχολούνται στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την επίβλεψη έργων σχετικών με την ειδικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, ασχολούνται με δραστηριότητες όπως:
- Γεωφυσική έρευνα για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου
- Γεωτρήσεις (γεωλογικές και υδρογεωλογικές)
- Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
- Διύλιση πετρελαίου
- Μεταφορά και αποθήκευση αργού πετρελαίου και προϊόντων αυτού
- Ποιοτικός έλεγχος
- Προστασία περιβάλλοντος και ασφάλεια προσωπικού εργασίας
- Απασχόληση στην εκπαίδευση

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν διεξαχθεί μεταξύ των αποφοίτων του τμήματος, φαίνεται πως οι αμοιβές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με την άσχημη οικονομική συγκυρία, πάνω από 6 στους 10 εργάζονται σε σχετικό αντικείμενο με αυτό που σπούδασαν ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι απόφοιτοι που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Η ιστορία της σχολής
Το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 ως Τμήμα Χημικών Πετρελαίου στο τότε ΚΑΤΕΕ Καβάλας. Με την εφαρμογή του Νόμου 1404/83 (ιδρυτικού Νόμου των ΤΕΙ) το Τμήμα λειτούργησε ως Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου. Το έτος 2002/2003 το Τμήμα λειτούργησε με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και ορισμένους μήνες μετά μετονομάστηκε σε Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Π.Δ. 246/ΦΕΚ 222/17.9.2003, τ. Α΄, άρθρο 3). Επισημαίνεται ότι είναι το μοναδικό Τμήμα στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Το Τμήμα ιδρύθηκε στην περιοχή της Καβάλας διότι στη θαλάσσια περιοχή του Πρίνου, η οποία βρίσκεται μεταξύ Καβάλας και Θάσου, λειτουργεί μονάδα εξόρυξης πετρελαίου. Από το 1995 το τμήμα μετεγκαταστάθηκε, όπως όλα τα Τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας, στο νέο κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ στην περιοχή του Αγίου Λουκά.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο συγκεκριμένο τμήμα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η βάση είναι πολύ χαμηλή (πέρυσι 8.138 μόρια) και ως εκ τούτου μπορούν εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους οι περισσότεροι μαθητές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


4 σχόλια:

  1. Ωραίοι οι φανταχτεροί τίτλοι αλλά δε παύει να είναι τει της επαρχίας :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πτυχίων που προωθείται από την ίδια την αγορά εργασίας, η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Προσωπικά δεν έχω δει περισσότερες από μια-δυο αγγελίες για νέες θέσεις εργασίας το χρόνο (και αν). Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αντικείμενο αλλά με πικρία λέω πως αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πολλά χρόνια πίσω, θα ξαναέδινα πανελλήνιες..

    - Ένας απόφοιτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από επαλ μπορώ να δώσω πανελλήνιες για αυτή την σχολή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από απλά μπορώ να δώσω για να μπω σε αυτή την σχολή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή