Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τι αλλάζει σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Πανελλαδικές Εξετάσεις με το σχέδιο νόμου

Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου

Το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αλλάζει εκ βάθρων το Λύκειο (Γενικό και Επαγγελματικό), τον τρόπο πρόσβασης στην ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά κυρίως τη φιλοσοφία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της τεχνικής.

Γενικό Λύκειο
- Νέα ωρολόγια προγράμματα
- Έμφαση στην Α΄ και Β΄ Λυκείου στα μαθήματα γενικής παιδείας ενώ στην Γ΄ Λυκείου το 62,5% των ωρών διδασκαλίας καλύπτονται από τα τρία μαθήματα των νέων κατευθύνσεων.
- Προαγωγικές και Απολυτήριες εξετάσεις με θέματα από τράπεζα θεμάτων και από τον διδάσκοντα καθηγητή.

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Οι μαθητές επιλέγουν μία μόνο ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
- Επιτρέπεται να υπάρχει συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση και μάλιστα μετά από πρόταση του κάθε τμήματος.
- Ύπαρξη πέντε επιστημονικών πεδίων.
- Στον Βαθμό Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» που θα αποτελείται από βαθμούς (προαγωγικούς και απολυτήριο) και των τριών τάξεων του Λυκείου με ύπαρξη κατάλληλων συντελεστών βαρύτητας.

Επαγγελματικό Λύκειο
- Πρόσθετη τάξη μαθητείας, η οποία θα είναι προαιρετική και θα παρέχει εκπαίδευση σε χώρο εργασίας, πρόσθετη εργαστηριακή εκπαίδευση και στη συνέχεια την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας με εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων.
- Ένταξη μαθημάτων προσανατολισμού στην Α΄ ΕΠΑΛ στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
- Αναβαθμισμένοι τίτλοι σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα.
- Δεν αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους της Γ΄ ΕΠΑΛ.

Δείτε αναλυτικά όσα περιγράφονται στο σχέδιο νόμου (εδώ) που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών (πιθανότητα αύριο). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου