Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Μόνο Έλληνες στο γένος σε στρατιωτικές σχολές

Θέμα και στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακύπτει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση για την ελληνική ιθαγένεια. Βάσει των διατάξεων του εν λόγω νόμου 3838/2010 είχαν εισέλθει στις στρατιωτικές σχολές νέοι που δεν ήταν Έλληνες στο γένος, όπως πριν από το 2010 προβλεπόταν.

Οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αρμόδιου επιτελείου, του ΓΕΕΘΑ, αναζητούν τώρα φόρμουλα για το πώς θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ και την εντολή που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να συσταθεί νέος νόμος σε αντικατάσταση του 3838/2010. Πληροφορίες αναφέρουν πως η επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν από το 2010 και έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει κάποιος στις στρατιωτικές σχολές να είναι Έλληνας στο γένος, πέραν της ιθαγένειας, είναι η πλέον σωστή επιλογή. Ερώτημα ωστόσο παραμένει αν θα υιοθετηθεί μία τέτοια άποψη, αν και πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία είχαν δεσμευθεί για κάτι τέτοιο προεκλογικά.
Μέχρι αρχές Μαρτίου
Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου θα πρέπει να κινηθούν σύντομα, αφού αρχές Μαρτίου δημοσιοποιείται η προκήρυξη για τις θέσεις των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές και οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται πως οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές θα είναι μειωμένες, κατ’ απαίτηση της Τρόικας, κατά 30% για τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013.
Ένα άλλο θέμα που ανακύπτει μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι αν θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες για όσους εισήλθαν και φοιτούν στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της ελληνικής ιθαγένειας και μόνο και δεν είναι Έλληνες στο γένος. Εκτιμάται πάντως πως αφού μπήκαν με ένα νόμο σε ισχύ δεν πρόκειται να επηρεασθούν στο παραμικρό. Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν και πόσοι είναι οι άνδρες και οι γυναίκες των στρατιωτικών σχολών που δεν είναι Έλληνες στο γένος, αλλά έχουν ελληνική ιθαγένεια. Ο νόμος Ραγκούση είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στους στρατιωτικούς, καθώς ελέγετο πως η απαλοιφή του ελληνικού γένους ως προϋπόθεσης εισόδου στο στράτευμα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους.
Ανδρέας Κούτρας, στον “Ελεύθερο Τύπο” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου