Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Φοιτητές ΑΕΝ και προβλήματα στις σπουδές τους

Ιδιαίτερα προβλήματα στην εύρεση πλοίου για πρακτική άσκηση συναντούν οι φοιτητές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού καθώς οι ναυτιλιακές εταιρίες δε μπορούν να καλύψουν όλους τους φοιτητές με αποτέλεσμα αυτοί να κινδυνεύουν ακόμα και να διαγραφούν.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών περιλαμβάνει (06) έξι διδακτικά εξάμηνα και δύο θαλάσσια ταξίδια (1ο και 2ο) κατευθυνόμενης πρακτικής άσκησης - εκπαίδευσης σε πλοία, συνολικής διάρκειας (12) δώδεκα μηνών. Τα δύο ανωτέρω θαλάσσια ταξίδια περιλαμβάνονται μεταξύ των Α΄- Β΄ και Γ΄- Δ΄ διδακτικών εξαμήνων αντίστοιχα. 

Οι φοιτητές πρέπει να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο συγκεκριμένο χρόνο για να μπορέσουν να εγγραφούν στο επόμενο έτος γιατί σε διαφορετική περίπτωση χάνουν το επόμενο εξάμηνο ενώ το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε οριστική διαγραφή από τη σχολή.

Το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να βοηθήσει να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που φοιτητές των σχολών αυτών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και μάλιστα χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Η παραγωγή ικανών αξιωματικών θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της εκπαίδευσης των φοιτούντων αυτών και είναι άδικο για ανθρώπους που έχουν επιλέξει να δουλέψουν στην ελληνική ναυτιλία να μην το καταφέρνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου