Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Αποτίμηση πρώτης εβδομάδας Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012

Μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012 θα μπορούσαμε να κάνουμε μια αποτίμηση  της όλης διαδικασίας που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. 
Η αρχή έγινε με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις 21/05/12, όπου η επιλογή του κειμένου ''Πανανθρώπινο μήνυμα τέχνης'' της Αρβελέρ αιφνιδίασε ακόμα και την ίδια τη συγγραφέα. Ο λόγος του  κειμένου είναι σύνθετος, η συμπύκνωση του οποίου στην περίληψη απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές που δυσκολεύτηκαν αρκετά.
Την Τετάρτη 23/05/12 οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στα μαθήματα επιλογής γενικής παιδείας σε θέματα σαφώς δυσκολότερα των περσινών, όπου η επίλυσή τους ήταν και πιο χρονοβόρα. Δεν έλειψαν βέβαια και προβλήματα σε διατύπωση θεμάτων που επιδέχονταν διαφορετικής ερμηνείας, όπως στη Βιολογία.
Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης ήταν τα θέματα της Φυσικής στις 25/05/12 με την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Συγκεκριμένα, τα θέματα ήταν μεγάλης δυσκολίας με την  διάρκεια της εξέτασης να μην κρίνεται ικανοποιητική για την αντιμετώπισή τους ενώ το Γ4 θέμα ακυρώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) καθώς ήταν επιστημονικά λανθασμένο. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από μαθητές, γονείς, καθηγητές, τύπο και πολιτικό κόσμο.
Ας ελπίσουμε στη συνέχεια όλα να κυλήσουν πιο ομαλά καθώς οι μαθητές θα πρέπει να διαγωνίζονται σε κλίμα ηρεμίας, πλήρους αυτοσυγκέντρωσης και να θεωρούν ότι κάνουν έναν αγώνα σημαντικό για τη ζωή τους σε σωστό περιβάλλον ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε με τα όνειρα και τους στόχους να χάνουν τη θέση τους από την αβεβαιότητα και τη μιζέρια.